Daffodil Crafts

Sunday, October 23, 2016

Tips Mengendalikan HOMEMADE GUMPASTE 



1. Sentiasa balut gumpaste dengan cling wrap dan simpan gumpaste didalam bekas kedap udara sebelum dimasukkan kedalam freezer

2. Penyimpanan gumpaste didalam freezer tahan selama 6 bulan

3. Keluarkan gumpaste dan biar pada suhu bilik selama 24 jam sebelum digunapakai
4. Konsistensi gumpaste sangat penting terutama untuk digunapakai dengan cutters ataupun membuat bunga 
5. Sekiranya gumaste terlalu lembut, uli dengan tepung jagung sehingga anda mendapatkan konsistensi yagn betul dan tepat
6.Sekiranya gumpaste terlalu keras, sapukan sedikit shortening pada tangan dan uli gumpaste untuk dapatkan konsistensi terbaik
7. Setiap 100g gumpaste boleh digunakan untuk hiasan kek bersaiz 8" 
8. Sentiasa cover gumpaste yang tidak digunakan dengan plastik wrap bagi mengelakkan ia terdedah kepada udara dan mengering dengan cepat

Kuasai teknik asas gumpaste dapat membantu anda menghasilkan kreativiti & dekorasi yang terbaik. Rahsia terbesar kepada penggunaan peralatan dekorasi kek seperti "cutters" dan "molds" adalah KONSISTENSI.




Selamat ber"gumpaste".

nota: kongsikan dengan ramai rakan lain yang pasti memerlukan info ini ya. =)

No comments:

Post a Comment